Beukenhaag snoeien

De beukenhaag is een levend product, dus heeft de beukenhaag onderhoud nodig om hem ook levend te houden. Zo is het snoeien van een beukenhaag essentieel als je hem gezond en dus goed in vorm te houden. Letterlijk in vorm houden, want je snoeit hem gelijk naar eigen gewenste vorm.

Waarom beukenhaag snoeien?

Ten eerste snoeien we de beukenhaag om hem in zijn gewenste vorm te krijgen. Sommige mensen willen hem wat kleiner en strakker, anderen wat groter en wilder. Alles is goed wat ons betreft, maar als je hem wilt snoeien heeft dit over het algemeen geen negatieve gevolgen.
Tenzij je hem te kort afsnoeit: dit kan de plant veel energie kosten om het te herstellen & bovendien ziet dit er niet uit.
Daarnaast stimuleert het snoeien van de beukenhaag het vertakken van de plant. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld sneller een dichte haag. Want over het algemeen gaat een gesnoeide tak vertakken in 2 nieuwe takken om sneller dicht te groeien.
Als laatste is het goed om de beukenhaag te snoeien om de dode en/of zieke takken te verwijderen. Deze kosten de plant energie, dus deze ben je liever kwijt dan rijk – afsnoeien dus.

Beukenhaag snoeien wanneer?

Het ligt eraan hoe vaak je de beukenhaag wilt snoeien om te bepalen wat de beste tijd in het jaar is om hem te snoeien. Hieronder een overzicht van de momenten waarop dat het beste is.

Snoeien na het planten van de beukenhaag

Het is verstandig om de beukenhaag gelijk na het aanplanten al een beetje in vorm te snoeien. Je hoeft niet veel te snoeien (is ook niet aan te raden), maar een lichte vorm snoei is aangeraden gelijk na het planten. Op deze manier heb je wat sneller een dichte haag dankzij het vertakken.

Wanneer snoeien bij het 1x snoeien van de beukenhaag per jaar

Als je ervoor kiest om 1x per jaar te snoeien is het aan te raden om dit vóór de langste dag van het jaar (21 juni) te doen. Het beste is dus in de maanden mei/begin juni. Dan heeft de plant genoeg tijd gehad om zijn blad te groeien, maar ook erna nog genoeg tijd om te vertakken na de groei. Zo houdt je het hele jaar door een beukenhaag die mooi in vorm is.

Wanneer snoeien bij het 2x snoeien van de beukenhaag per jaar

Voor de wat preciezere onder ons kun je ervoor kiezen om 2x per jaar de beukenhaag te snoeien. Zo is de beukenhaag altijd per-fect in vorm zodat niemand het rommelig kan vinden. In dit geval is het te adviseren om in (begin) mei & (eind) augustus te snoeien. Dan heb je het hele jaar door een strakke haag staan waar de buren jaloers van worden.

Wanneer beukenhaag niet snoeien?

Er zijn een paar momenten waarbij je beter niet de beukenhaag kunt snoeien: als het te warm is, geregend heeft of als de beukenhaag zijn winterblad heeft (bruin).
Als het te warm is kun je beter niet snoeien omdat er dan kans komt op verbranding van het blad. Na het snoeien op zo’n warme dag in de middag zal er een bruin laagje komen aan de bladrand. De plant steekt dan zijn energie in het herstellen van het blad. Onnodig, omdat de plant zijn energie al genoeg nodig heeft om zich te weren tegen de hitte.
Ook is het niet aan te raden om te snoeien als het geregend heeft. De takken zullen dan niet zo makkelijk snoeien omdat het mes van de heggenschaar gewoon een stuk minder goed snijdt. Het mes zal namelijk van de takken afglijden, beter van niet om in de regen te snoeien.
Als laatste is het niet aan te raden om de beukenhaag te snoeien in winterrust. De plant heeft zijn grootte in de lente namelijk weer nodig om blad te groeien. Kies er daarom liever voor om de beukenhaag in de lente pas te snoeien en liever niet in de winterrust (als het bruine blad eraan zit).

Wanneer de beukenhaag dan wel snoeien?

Het is wel aan te raden om de beukenhaag te snoeien op momenten dat de plant het rustig aan kan doen. Dit kan zijn als er op warmere dagen wat minder zon staan – in de ochtend of avond bijvoorbeeld. Dan kan de plant zich goed weren tegen het snoeien ervan.

Nog meer vragen over het snoeien van de beukenhaag?

Hopelijk ben je een hoop wijzer geworden over het snoeien van de beukenhaag. Mochten er nog vragen opborrelen over het snoeien van de beukenhaag, twijfel dan niet contact op te nemen met een van onze beukenhaag specialisten via info@beukenhaagkwekerij.nl