Beukenhaag water geven 

De beukenhaag is een levend object, waardoor hij water nodig heeft om te overleven.
Maar hoe doe je dat nu? En wat zijn handige tips voor het water geven? Lees het hieronder!

Wanneer beukenhaag water geven?

Om verbranding te voorkomen, is het raadzaam om de beukenhaag niet tijdens het heetst van de dag water te geven. Doe dit bij voorkeur in de ochtend of avond wanneer de zon minder fel is. Planten nemen water beter op tijdens deze koelere momenten, doordat er minder vocht verdampt.

Beukenhaag water geven net na aanplanten

Het eerste jaar na aanplant kan de beukenhaag het wat taaier hebben dan anders. Daarom is het raadzaam (vooral bij beukenhaag met blote wortel) in het eerste jaar voldoende water te geven. Zo zorg je er in ieder geval voor dat de plant niet aan uitdroging overlijd.

Beukenhaag water geven bij droogte

In de herfst, winter en lente zorgt de natuur meestal voor voldoende water door regenval. Extra water geven is dan meestal niet nodig, tenzij het langer dan een week droog blijft. Tijdens drogere periodes, vooral in de zomer wanneer de temperatuur boven de 25 graden stijgt of bij langdurige droogte, is extra water geven cruciaal. Geef dan ruim water om uitdroging van de haag te voorkomen, want in de zomer kan een haagplant bijna niet te veel water krijgen.

Hoe geef je beukenhaag water?

Er zijn verschillende manieren om je haag water te geven: je kunt een handsproeier, druppelslang of gieter gebruiken. Het belangrijkste is dát je het doet, ongeacht de methode die je kiest.
Het is essentieel om alleen de wortels water te geven, aangezien deze het water opnemen. Vermijd water geven op de bladeren, vooral tijdens zonnige dagen, omdat waterdruppels op de bladeren kunnen fungeren als vergrootglazen en zo verbranding kunnen veroorzaken.

Hoe vaak geef je de beukenhaag water?

Hoe vaak je een haag water moet geven, hangt af van het seizoen, het weer en de leeftijd van de haag. In de lente, herfst en winter zorgt de natuur meestal voor voldoende neerslag. Extra water geven is meestal niet nodig, tenzij het langer dan een week droog blijft.
In de zomer is het belangrijk om de haag om de twee tot drie dagen water te geven, en bij extreem warme periodes zelfs dagelijks. Jonge of pas geplante hagen hebben in hun eerste jaar na aanplant vaker water nodig. Zorg ervoor dat het water diep in de grond doordringt en overweeg eventueel om mulch aan te brengen om vocht vast te houden.

Planten water geven tijdens vakantie?

Tijdens vakanties wordt vaak minder aandacht besteed aan het water geven van planten. Echter, bij hoge temperaturen en gebrek aan neerslag kan je haag snel uitdrogen. Het is verstandig om iemand anders, zoals een familielid of buurman, te vragen om tijdens je afwezigheid voor de haag te zorgen.
En onthoud: in de zomer is het beter om te veel water te geven dan te weinig. In droge periodes kan een beukenhaag bijna niet te veel water krijgen.