Wat is het verschil tussen haagbeuk en beukenhaag?

Het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk lijkt misschien klein door de namen, maar er zijn belangrijke onderscheidende kenmerken tussen de twee planten. Hier zijn de belangrijkste verschillen op een rij:

Beukenhaag: zowel in het groen als rood

Laten we beginnen met de beukenhaag, officieel bekend als Fagus sylvatica. Deze populaire haagplant komt in twee varianten: de groene beukenhaag en de rode beukenhaag (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). De rode variant is eigenlijk gewoon een gekleurde versie van de groene, met dezelfde eigenschappen maar dan met een dieprode kleur.
Wat de beukenhaag echt bijzonder maakt, is dat hij in de winter zijn bladeren behoudt. Terwijl andere planten hun bladeren verliezen zodra de temperatuur daalt, blijven de bladeren van de beukenhaag hangen. Ze veranderen van kleur, van frisgroen in de zomer naar bruin in de winter, maar blijven aan de takken. Dit zorgt voor een constante dichte haag, wat ideaal is als je het hele jaar door privacy in je tuin wilt hebben.

Haagbeuk: sterk en snelgroeiend

Dan is er de haagbeuk, of Carpinus betulus. In tegenstelling tot de beukenhaag, verliest de haagbeuk zijn bladeren in de winter. Dit betekent dat je in de koudere maanden door de haag heen kunt kijken, wat minder privacy biedt. Maar laat je niet ontmoedigen, want de haagbeuk heeft ook zijn eigen voordelen.
 
De bladeren van de haagbeuk zijn donkergroen en hebben een geribbeld oppervlak, wat de plant een robuust en aantrekkelijk uiterlijk geeft. Bovendien is de haagbeuk een extreem sterke plant. Hij is vrijwel ongevoelig voor ziektes en kan goed gedijen op natte en voedselarme gronden. Als je in een gebied woont met zwaardere bodemomstandigheden, is de haagbeuk een uitstekende keuze. Daarnaast groeit de haagbeuk sneller dan de beukenhaag, wat betekent dat je sneller een volle, dichte haag hebt.

Verschil in onderhoud

Wat het onderhoud betreft, verschillen beide planten niet veel van elkaar. Zowel de beukenhaag als de haagbeuk hebben minimaal één snoeibeurt per jaar nodig om in vorm te blijven. Als je echter een perfecte, strakke haag wilt, kun je de beukenhaag beter twee keer per jaar snoeien.

Jouw keuze tussen haagbeuk of beukenhaag

Bij het maken van je keuze moet je bedenken wat voor jou het belangrijkst is. Als je het hele jaar door privacy wilt en een haag zoekt die zijn bladeren behoudt, dan is de beukenhaag de beste optie. Maar als je een sterke, ziektebestendige plant nodig hebt die goed tegen slechte bodemomstandigheden kan, dan is de haagbeuk de juiste keuze.
Uiteindelijk zijn beide planten uitstekende keuzes voor een mooie, dichte haag in je tuin. Of je nu kiest voor de elegante, altijd (groene) beukenhaag of de robuuste, snelle haagbeuk, je tuin zal er zeker baat bij hebben.
Mocht je er niet uitkomen? Dan kunnen we je altijd helpen met wat advies over de haagbeuk, beukenhaag of een van onze andere planten in ons assortiment. Je kan onze plantspecialisten bereiken via info@beukenhaagkwekerij.nl.